Deska serów na wesele – jakie sery włoskie powinny się na niej znaleźć?

Deska serów na wesele dostarczy Twoim gościom wyjątkowych wrażeń smakowych. Warto uzupełnić tradycyjne menu o oryginalne sery włoskie, których weselnicy prawdopodobnie nigdy nie mieli okazji skosztować! Wiele lokali pozwala nowożeńcom na samodzielne skomponowanie tego elementu bufetu. Jakie sery podać na desce, żeby towarzystwo zapamiętało nie tylko fantastyczną zabawę? Przeczytaj!

Ser Ricotta – delikatny akcent na weselnej desce serów

Ricotta jest miękkim serem, przywodzącym na myśl polski twaróg. Powstaje z gotowanej serwatki mleka krowiego, koziego lub owczego. W porównaniu z innymi serami, ma względnie niewiele tłuszczu – 20-30%. Smak sera ricotta wyróżnia się lekką kwaskowatością. Jest bardzo delikatny, więc powinno się go spożywać na początku, zanim kubki smakowe zdominują wyraziste sery.

Deska serów na wesele nie jest jedynym polem do popisu dla ricotty. Ser doskonale spisuje się w kluskach, a nawet słodkich ciastach. Jeśli w menu weselnym będą do wyboru potrawy z ricottą, nie zastanawiaj się – to dobry wybór!

Deska serów na wesele – oryginalny parmezan

Wiele osób ma parmezan w swoim domu… ale w rzeczywistości, to rzadko kiedy jest prawdziwy parmezan. W Polsce nie jest łatwo dostać oryginalny ser parmigiano reggiano – w przeciwieństwie do zwykłego sera edamskiego, tartego na wzór parmezanu!

Jakie sery podać na desce? Te najwyższej klasy, trudno spotykane na co dzień. Do nich należy parmigiano reggiano, tworzony w niewielkich włoskich gospodarstwach, wyłącznie z mleka krów rasy reggiana. Dojrzewa leżakując w solance nawet przez 3 lata. Uzyskuje bardzo twardą, suchą fakturę. Smak łączy pikantność z lekko owocową nutą. 

Bardzo ważne jest to, by mleko na parmezan było świeże. Najwyższymi walorami smakowymi cechują się parmezany z rzemieślniczych serowarni, posiadających własne krowy.

Ostrzegamy – kiedy raz go skosztujesz, udawany parmezan przestanie Ci smakować raz na zawsze!

Deska serów na wesele – Gran Kinara

Ser Gran Kinara to wyrób z mleka krowiego. Należy do serów twardych, produkowanych rzemieślniczo w rodzinnej serowarni Fiantino. Od zwykłych serów odróżnia go podpuszczka roślinna z karczocha hiszpańskiego. Jego smak jest delikatny, lekko mleczny.

Jakie sery podać na desce, aby dodatkowo ją urozmaicić? Gran Kinara jest dostępna także w wersji z truflami.

Deska serów na wesele – Pecorino

Pecorino to dojrzewający, twardy ser włoski z mleka owczego. Pecorino jest lekko pikantny. W daniach kuchni Italii czasami zastępuje parmezan, ale jego smak należy do tak głębokich, że doskonale spisze się jako gwiazda deski serów na wesele. 

Pecorino występuje w 6-ciu wariantach charakterystycznych dla różnych rejonów włoch – warto spróbować każdego z nich i wybrać ten, który najbardziej Ci zasmakuje. Sery włoskie typu pecorino to:

  • Pecorino Romano
  • Pecorino Toscano
  • Pecorino Siciliano
  • Pecorino Sardo
  • Pecorino di Filiano
  • Pecorino di Picinisco

Serowarzy prześcigają się w pomysłach na wyjątkowe pecorino. Na desce serów na wesele mogą się pojawić wersje z ziołami, pistacjami, gruszką, peperoncino, czy szafranem

Jakie sery podać na desce weselnej? Caprino

Caprino jest serem na bazie mleka koziego. Niektóre serowarnie mieszają mleko kozie z krowim, co wpływa na finalny smak wyrobu. Ser występuje w dwóch typach  – caprino świeży (fresco) i starzony (stagionato)

Caprino Fresco dojrzewa 3-4 dni. Uzyskuje miękką konsystencję, rozpływająca się w ustach. Smak pozostaje delikatny, z wyraźnie dominującą nutą mleczną. Doskonale pasuje do białego wina. Tam, gdzie pojawia się deska serów na wesele, nie może go zabraknąć. 

Z kolei Caprino Stagionato poddaje się dojrzewaniu przez minimum 20 dni. Cechuje go twarda forma i słono-pikantny smak. Skórka, w zależności od czasu dojrzewania, jest intensywnie żółta lub czerwona – im dłuższe dojrzewanie, tym ciemniejsza.

Jakie sery podać na desce? Gorgonzola

Gorgonzola to dojrzewający, miękki ser pleśniowy na bazie mleka krowiego. Zielona, intensywna smakowo pleśń głęboko przerasta delikatną fakturę miąższu. To jeden z najstarszych serów włoskich – powstaje przynajmniej od IX wieku

Ostrość smaku zależy od czasu dojrzewania. Dojrzewający do 2 miesięcy cechuje się łagodnością, zaś gorgonzola pikantna leżakuje przez 11-12 tygodni.

Naturalny ser gorgonzola jest kruchy, z dużą ilością pleśni. Znajdziesz jednak także gorgonzolę w wariancie śmietankowym – bardziej kremowy, na mleku zmieszanym ze śmietaną.

Deska serów na wesele – Grana Padano

Ser włoski Grana Padano bywa mylony z parmezanem. Jest jednak znacznie łagodniejszy od parmigiano, bo dojrzewa maksymalnie 2 lata. Powstaje z chudszego krowiego mleka. Serowarzy tworzą go na podpuszczce zwierzęcej, roślinnej bądź bakteryjnej. Konsystencja jest krucha, twarda, ziarnista.


Deska serów na wesele nie obejdzie się bez oryginalnych włoskich przysmaków z certyfikowanych serowarni. Takich doznań smakowych nie zapewnią żadne zamienniki, dostępne w supermarketach. Odwiedź sklep Kuchnia Włoska i skosztuj włoskich serów prosto ze słonecznej Italii. Następnie wybierz te, które najbardziej Ci zasmakują i zaserwuj je swoim weselnikom.

modadmin Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *