Makaron na imprezę – poznaj 4 pyszne przepisy

Makaron na imprezę sprawdzi się zawsze, niezależnie od okazji. Jest prosty w przygotowaniu, zawsze smaczny i łatwo dostępny. Jeśli planujesz przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi, warto rozważyć menu oparte właśnie na tym składniku. Sprawdzi się także na większych imprezach, takich jak wesele lub poprawiny! Poniżej przedstawię Ci 4 pyszne przepisy na makaron, które z pewnością zachwycą Twoich gości. 

Jaki makaron na imprezę możesz przygotować? W tym artykule znajdziesz:

  • Spaghetti bolognese z klasycznym sosem pomidorowym, 
  • Lasagne, 
  • Penne z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym,
  • Ravioli z ricottą i szpinakiem.

Spaghetti bolognese – zacznijmy od klasyki

Spaghetti bolognese - makaron na imprezę
Największa klasyka wśród makaronów. Na imprezę sprawdzi się doskonale, ponieważ jest prosty w przygotowaniu i pożywny.

Spaghetti bolognese to jedno z najpopularniejszych włoskich dań z makaronem. Podawany jest na talerzu z aromatycznym sosem, który zawiera m.in. mięso mielone, cebulę, marchew i bazylię. Makaron jest długi i nie powinien być łamany na pół, a całe danie jest często zwieńczone świeżo startym parmezanem. Jak je przygotować?

Składniki: 

  • 400 g makaronu spaghetti, 
  • 500 g mięsa mielonego, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule, 
  • suszone oregano, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • parmezan.

Sposób przygotowania: 

  • Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i makaron – gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  • Weź patelnię i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. 
  • Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż stanie się lekko zarumienione. 
  • Do mięsa z czosnkiem i cebulą dodaj passatę. 
  • Po chwili dodaj 3 łyżeczki koncentratu, a także pieprz, sól i oregano (ich ilość zależy od Twoich preferencji). Gotuj przez około 15-20 minut. 
  • Na talerz wyłóż makaron, dodaj sos i posyp świeżo startym parmezanem. 

Jeśli chcesz przygotować makaron na imprezę, postaw na produkty włoskie. Zapewniają wysoką jakość dania, a dodatkowo podkreślają wyrazistość dodatków i sosu. Oryginalne makarony od producentów ze słonecznej Italii znajdziesz na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie. Zaserwuj swoim gościom to, co najlepsze! 

Lasagne – warstwy pełne smaku 

Makaron na imprezę - wykwintna lasagne
Włoskie danie przypominające zapiekankę. Pięknie prezentować się będzie na wykwintnym stole np. podczas wesela.

Lasagne sprawdzi się doskonale, jako makaron na imprezę. Ten produkt w kształcie prostokąta o porowatej strukturze, pozwala dobrze wchłaniać sosy, dzięki czemu potrawa jest pełna smaku i aromatu. Danie powstaje poprzez ułożenie makaronu z farszem z pomidorów, serem i pysznym sosem beszamelowym, a następnie upieczenie do perfekcji. Można pokusić się o stwierdzenie, że lasagna przypomina zapiekankę.

Składniki: 

  • 400 g mięsa wołowego lub wieprzowego (nie mieszaj, wykorzystaj jedną z podanych propozycji) 
  • 250 g makaronu lasagne,
  • 700 g przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól i pieprz.
  • olej do smażenia.

Do sosu:

  • 4 łyżki mąki, 
  • 4 łyżki masła, 
  • szklanka mleka, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • 100 g parmezanu.

Sposób przygotowania: 

  • Ugotuj makaron lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż pokrojony czosnek i cebulkę.
  • Dodaj mięso (wołowe lub wieprzowe) i smaż aż do zarumienienia. 
  • Do mięsa dodaj przecier i koncentrat. 
  • Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj przyprawy – pieprz, sól, oregano i bazylię. 
  • Wszystko gotuj na wolnym ogniu około 25-30 minut. Sos powinien zgęstnieć. 
  • Weź rondel i rozgrzej dobrze masło, a następnie dodaj mąkę i intensywnie mieszaj. Kiedy powstanie gładka masa, wlej powoli mleko (cały czas mieszaj). Dodaj gałkę muszkatołową i mieszaj, aż całość zgęstnieje. 
  • Ułóż wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym: mięso, makaron, sos beszamelowy. Zrób kilka warstw. 
  • Włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika: 180 stopni, około 30 minut. 

Penne z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 

Makaron z kurczakiem i brokułem
Pożywne danie zawierające dużo białka. Będzie smakować dobrze na ciepło i na zimno.

Makaron na imprezę musi być sycący. Dlatego warto postawić na penne z kurczakiem i brokułami. Dostarczy wszystkich najważniejszych składników. Jak go przygotować? 

Składniki: 

  • 400 g makaronu penne, 
  • 250 g piersi z kurczaka, 
  • brokuł, 
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% 
  • 1 łyżka masła, 
  • 50 g parmezanu. 
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  • Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  • Na patelnię dodaj masło i rozgrzej. 
  • Następnie podsmaż pierś z kurczaka (powinna być pokrojona w kostkę).
  • Dodaj śmietanę, ser i zacznij mieszać, aż uzyskasz konsystencję sosu. 
  • Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym czosnkiem. 
  • W międzyczasie ugotuj brokuł – wrzuć do gotującej się wody na 3-4 minuty. 
  • Na talerzu podaj penne, polej je sosem, a obok dodaj różyczki brokuła. 

Ravioli – pierożki z nadzieniem

Makaron ravioli - nadzienie z ricottą i szpinakiem
Ten makaron na imprezę będzie doskonałą alternatywą dla naszych polskich pierogów.

Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, które są wypełnione różnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych nadzień jest połączenie sera ricotta ze szpinakiem. To właśnie takie dzisiaj przygotujemy! Makaron w kształcie kwadratu z ząbkowanymi krawędziami jest łatwo rozpoznawalny. Do makaronu zazwyczaj dodaje się lekkie sosy, które dodają potrawie delikatności i oryginalności.

Składniki na ciasto: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 
  • ¼ szklanki wody, 
  • 3 jajka, 
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  • Na stolnicy wymieszaj mąkę z jajkami i solą. 
  • Następnie dodaj wodę i wymieszaj do uzyskania konsystencji ciasta. 
  • Posyp stolnicę cienką warstwą mąki, aby ciasto nie przywierało do powierzchni. 
  • Dobrze zagnieć i odstaw na około 30 minut.

Składniki na nadzienie: 

  • 200 g sera ricotta, 
  • 200 g szpinaku, 
  • 70 g szpinaku, 
  • 60 g parmezanu,
  • połowa małej cebulki.
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania nadzienia: 

  • Posiekaj cebulkę i chwilę podsmaż na patelni. 
  • Szpinak umyj i osusz, a następnie dodaj do niego ser ricotta i starty parmezan. 
  • Przypraw bazylią, solą i pieprzem według uznania. Znowu wszystko wymieszaj.

Sposób przygotowania pierożków ravioli: 

  • Rozwałkuj ciasto. 
  • Na jednej połowie w odstępach około 4 cm połóż po jednej łyżeczce farszu. Ciasto pomiędzy farszem posmaruj białkiem i przykryj pustą połową ciasta. 
  • Dokładnie sklej i pokrój w kwadraciki. Brzegi możesz ozdobić za pomocą widelca. 
  • Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (około 2-3 minuty). 

To już wszystko w tym artykule. Mam nadzieję, że teraz wiesz, jaki makaron na imprezę sprawdzi się najlepiej. Te dania na pewno zachwycą Twoich gości podczas spotkania. 

modadmin Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *